Ai, aquell cordó

Quin mal va fer aquell cordó: el que formaven pares i mares de l’Institut Joan Fuster de Barcelona, una hora després que un dels seus alumnes, un nen de 13 anys, matés d’una apunyalada al professor Abel Martínez i ferís a tres persones més.

Una hora, només una hora. I la comunitat educativa havia blindat l’entorn per protegir-se de nosaltres, els mitjans de comunicació. Pels que estimem aquest ofici i creiem que encara hi queden parcel.les d’honestetat i de fidelitat a l’encàrrec inicial, aquest cordó va resultar especialment dolorós. L’encàrrec social és clar: observeu i compartiu el que descobriu, però respecteu a la persona, sobre tot al menor.

Dol perquè fou un cordó necessari. Probablement en aquell mateix institut, aquells docents i aquells nens mai havien rebut la visita  d’un periodista. Mai ens havíem interessat per l’estil d’aprenentatge que s’hi construeix dia a dia. Potser ningú els havia preguntat com pateixen les retallades o com organitzen les classes de ciències.

En les hores i dies que van seguir a la tragèdia, els mitjans (potser obligats per la necessitat imperiosa d’omplir hores i hores de ràdio i de televisió i webs) es van emmerdar a qüestionar la llei del Menor (alguns), a discutir sobre qui s’enduia el protagonisme (si la víctima o l’agressor) o a recordar la “fórmula màgica”: un bon clatell a temps… buf! En canvi, no hem sentit ni una paraula sobre orientació i tutoria, per exemple. Un tutor coneix de veritat als seus alumnes? Pot? Quins tipus de relacions es construeixen a l’escola?

Tota tragèdia porta un dol que ha de ser viscut baixant al fons. No val a dir-nos que total es tracta d’un cas aïllat.

Encara que ho sigui.

Publicat –en castellà- també al Huffingtonpost.  I al Periódico Escuela

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s