Inici de curs: l’acollida

Camí de la Redacció, envolto el perímetre d’un pati escolar que sembla, encara, semiabandonat. S’intueix a l’interior de l’escola el moviment de mestres acabats d’aterrar, però el pati persisteix buit, a l’espera dels seus habitants. En poc més d’una setmana, els veïns recuperarem el xivarri de l’hora d’entrada, les classes de gimnàstica de mig matí i els enrenous i corregudes del migdia. Durant els mesos d’estiu es troben a faltar aquests nens i nenes i avui em vénen al cap: com haurà estat el seu estiu?

La Claudia és una nena de 8 anys que viu una difícil situació familiar. Quan, a mig del curs, es posa malalta i s’ha de quedar al llit, la seva mare l’aixeca al migdia i l’envia a escola, perquè així s’assegura aquest menjar calent. Com haurà estat l’estiu de la Claudia i de tants d’altres nens?

Potser ha estat un estiu de supervivència. Potser ha estat un estiu poc estimulant, sense vacances, ni casals lúdics, vista la contenció de la despesa pública que havia de vetllar per la igualtat d’oportunitats de tota la infància. Potser ha estat un estiu de solitud, poc carrer i moltes hores de segrest electrònic. Potser ha estat un estiu de desacords i baralles familiars. Potser ha estat un estiu fastiguejat de vacances.

El món no s’acaba el 22 de juny per tornar a arrencar el 14 de setembre, encara que ens diguin que Espanya tanca a l’agost. No, no, ni el país ni la vida s’aturen aquests mesos. I els nens i nenes que arribaran el 14 a les aules no comencen el curs del no-res, no existeix la taula rasa.

Els docents han de tenir això en compte el proper 14 de setembre. Estic segura que ho faran, perquè en saben molt, d’acollides. Però ha de ser una acollida autèntica, sincera, en la qual el professor comprengui que aquest nen o aquest jove no és el mateix que va acabar el curs anterior. Que en l’acollida li permeti expressar-se, que escolti els seus anhels i també les seves pors. I que entre tots mirin a fons què ens està passant en aquesta Europa tan poc humana.

Les històries continuen. Feliç acollida!

En castellà, al Hufingtonpost.

Anuncis

Una resposta a “Inici de curs: l’acollida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s