Una veu impertinent

[En castellà, al Huffingtonpost]

Són les 7 del matí i em trobo en un tren que no avança, arraconat a la via morta d’una estació. La veritat és que no sé molt bé com hi hem arribat, aquí, perquè anava submergida en el meu llibre. Ningú ens informa i alguns passatgers abandonen el tren. Tot d’una, una veu un pèl impertinent (és un enregistrament) ens recorda que hem de viatjar amb el bitllet correcte i ens adverteix sobre les conseqüències de no fer-ho. El còctel de retard no informat i anunci de sanció em bull a la sang. Em vénen ganes de liar-la a twitter (@lourdesmarti10), però el meu llibre està tan apassionant que torno a submergir-me en ell, sense aixecar la veu.

L’inici de curs és, per a molts nens i joves, exactament així. Inicien un viatge que intueixen que els portarà (o hauria de portar-los) a final de curs. Això és tot. L’objectiu: aprovar tal assignatura. Però quin és el trajecte previst? Ningú en parla, d’això. Primera classe de Socials, per exemple: seguim el llibre de text, exàmens al final de cada bloc; com presentar els treballs, quin tipus de llibreta, formació de grups i recuperació d’exàmens. Però de què parlarem? Pocs adolescents saben definir quins són els propòsits de coneixement d’un curs, o d’una assignatura. Mentre vagi avançant no hi haurà problema. Però si el seu tren es queda en alguna via morta, poden passar dues coses: que s’abstregui i llavors serà un noi distret i sense motivació per res. O que la liï, i llavors l’anomenarem “disruptiu”.

Em ve al cap el Jordi Domènech, @jdomenechca, un professor de Secundària que, al seu blog , adverteix al docent: “s’ha de crear amb ells [els alumnes] un camí compartit, construir i viure una narració conjunta del canvi “. I conclou “no és que s’hagin perdut tots, és que vas a la teva bola”.

He arribat al meu destí. Però, i els que han abandonat el tren?

Anuncis

2 respostes a “Una veu impertinent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s