“¡Eh, maricón!”

 

“Si corregeixo un ‘eh, maricón … ‘ i em reconec com a lesbiana davant els meus alumnes, us asseguro que l’endemà tinc a uns quants pares fent cua per queixar-se “. Parla una professora de Secundària d’un institut de la Comunitat Valenciana, però en realitat podria ser de qualsevol altre punt d’Espanya. Recullo les seves paraules en el marc del Congrés Internacional d’Educació Artística i Diversitat Sexual (EDADIS) que es va celebrar a València els dies 13 i 14 de novembre (2014).

La declaració d’aquesta professora fa emergir d’ altres opinions: “en temes de diversitat sexual, de respecte i de visibilitat, estem pitjor que fa 10 anys, s’ha produït un retrocés important”, diu un altre docent. “El problema és que sempre ens acompanya cert temor a mostrar-nos plenament”. I algú corregeix: “No és por, o almenys no és només por: és poca formació”. Aixeca la mà una futura docent: “en el Màster de Secundària no es tracta absolutament res sobre aquest tema”

Continua el debat. “Ni tan sols sabem mirar endins, per treballar les nostres emocions. I algunes vegades el docent que sap qüestionar-se, reconèixer-se, no sap transmetre-ho als altres “. Més denúncies: “El propi claustre et mira malament. I no diguem els pares “. I alguna excepció al desastre: “jo he de dir que quan algú m’ interpel·la per haver tractat el tema a classe, amb els meus alumnes de 5è de Primària, responc simplement: ‘ho he abordat perquè crec que ho havia de fer”. I ja està”.

Donar la veu al professorat, preguntar i concedir espai a la tertúlia t’atorga més precisió en la mirada, en l’observació. Ningú sap millor què passa a les aules que els seus protagonistes, els docents i l’alumnat que hi viuen el dia a dia. Però no és suficient. És urgent realitzar un diagnòstic seriós de la situació: una anàlisi detallada de les variables internes i externes de l’atenció a la diversitat sexual en els nostres centres educatius. És cert que, hi ha un retrocés en el tema?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s